Peak Oil / Varför omställning? / workshop/föredrag

Omställning till en hög lokal välfärd – utan att tära på jordens resurser.

Söndag den 28:e september kommer EOmstallningmilia Rekestad till Hökarängen och berättar om den nya globala Omställningsrörelsen och om sitt engagemang i Omställning Järna.

Av världens 98 oljeproducerande länder har 65 redan nått sin produktionstopp. Parallellt med detta har mänskligheten redan överträtt den kritiska gränsen på 350 ppm koldioxidhalt i atmosfären, vilket bland annat får klimatforskare i världen att tappa hoppet för en hälsosam framtid på jorden.  Hur kommer denna energikris, även kallad Peak Oil eller Oljetoppen påverka ekonomin, välfärden och vårt sätt att leva,  här i Sverige? Hur kan vi ställa om så att vi bättre klarar utmaningarna som allt dyrare olja kommer medföra? Och hur kan vi ställa om till ett samhälle som aktivt verkar för en begränsning av klimatförändringar och övrig degradering av ekosystem?

Idag förenar omställningsrörelsen -Transition Towns – många människor världen över, som på olika sätt arbetar för mer självförsörjande och mindre sårbara lokalsamhällen. Huvudsyftet är att bygga ett mer hållbart samhälle genom att inspirera, uppmuntra, stödja, lära upp och bygga nätverk för lokala omställningsinitiativ. Omställning Sverige är den svenska delen.

Emilia är engagerad inom omställnings- och permakulturrörelsen och är projektledare inom Omställning Järna, där fokus ligger på hållbar utveckling genom praktiska projekt, events och kursverksamhet. Under 2013-2016 är hon med och koordinera projektet REALS* som drivs genom Permakultur i Sverige. Emilia sitter även i styrelsen för Ekobyarnas Riksorganisation, samt driver en verksamhet inom trädgård och odling, där hon bland annat leder workshops och vandringar om vilda ätliga växter för vuxna och barn.

*REALS: Resilient and Ecological Approaches for Living Sustainably.

”…Studier i pedagogik, humanekologi och antropologi har varit viktiga redskap i lärande och i möten med nya omgivningar. Idag ser jag allt tydligare våra gröna miljöers betydelse för främjandet av hälsa, både mentalt och fysiskt. Att jobba med hälsa, ekologi och hållbar utveckling i relation till platser och natur inspirerar nog allra mest. Där, i närhet med människor och natur och mig själv, finner jag det som spelar roll allra mest.” Emilia.

Plats: Martinskolans Eurytmisal. Munstycksvägen 18, Hökarängen.
Dag: Söndag 28:e sept.
Tid: Kl 10.00-12.00
Gratis inträde. Workshopen kommer innehålla några interaktiva moment.
Föranmäl dig gärna så vi vet hur många som kommer: omstallning.hokarangen@gmail.com
Se gärna dokumentären ”In Transition 2.0” som förberedelse. (Den visas på Lokalrätten lördag 27:e september kl 18.30-20.30.)
Möjlighet att att köpa hembakat av elever på Martinskolan (sa tag med kontanter) samt att förbeställa lunch genom att mejla i god tid innan till: omstallning.hokarangen@gmail.com

Få utskick om nya aktiviteter från Omställning Hökarängen genom att trycka Följa-knappen längst ner i högra hörnet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s