Omställningsträffar

Vår första Omställningsträff 2014!

DEN 9:E NOVEMBER DÖK ca 17 personer upp på omställningsfika på Café Amanda. Vi pratade om vad vi var och en skulle vilja se mer av, utveckla eller jobba på – för att bygga upp motståndskraft för de stora förändringar som Oljetoppen och klimatförändringarna ställer oss inför. Hur kan vi engagera oss här och nu för att påverka lokalsamhället och våra egna liv att formas bortom det nuvarande dagliga beroendet av fossila bränslen?

Vi uppfattade att det finns ett brett odlingsintresse och att lära mer om vad Omställning innebär, en önskan om någon form av ”fortsättning” på Hållbara Hökarängens pågående ekologiska matlagningskurs, driv i att engagera sig i giftfri förskolemiljö, önskemål om att tillsammans testa och lära mer om hemgjorda hud, hår och rengöringsprodukter och att starta en syjunta. Det kom också in tips på stöd att söka för projekt som involverar social hållbarhet och ett konkret tips på social hållbarhet; att gå med i eller inspireras av Hoffice.nu – frilansare som ställer sitt hem gratis till förfogande för andra frilansare, arbetssökande etc, vilket ger breddat nätverk, nya kompisar och struktur på arbetet (genom ett intressant upplägg som går att läsa mer om på hemsidan) Men också mer abstrakta världen såsom energi, stöd och kunskapsutbyten.

Ett förslag som kom upp var att vi skulle behöva organisera en facebookgrupp knuten till bloggen så vi har möjlighet till dialog. Om det finns någon som vill ta tag i det, så är det bara att höra av sig! (Men eftersom långt ifrån alla är med i facebook så kommer vi också ta fram en mejl och telefonlista för den som t.ex. vill starta eller ingå i en arbetsgrupp.)

I början av 2015 kommer vi lägga upp en lista här med datum på omställningsträffar med olika aktiviteter, utspridda under året, utifrån våra egna och era förslag på innehåll. Hör gärna av er om ni vill utveckla tankar och idéer kring det.

Sedan gick vi också lite kort igenom våra (Omställning Hökarängens) planer på att skapa ett centrum för lärande av Permakultur i Hökis; just nu håller vi på att ta fram ett underlag för detta i ord och bild tillsammans med Maria Svennbeck från Permakultur Sverige. Vi ser framför oss att omställningsarbetet i Hökarängen skulle kunna hållas ihop på ett effektivt och pedagogiskt sätt med hjälp av permakulturblommans domäner (se bild).

Den gemensamma nämnaren mellan Omställning och Permakultur är strävan efter ett hållbart samhälle där jordens begränsade resurser används på ett rättvist och klokt sätt. Omställningsrörelsen är sprungen ur Permakulturrörelsen och har inkluderat inte minst den sociala aspekten – få människor att känna sig delaktiga, samarbeta och att bygga relationer.

Featured imagePermakultur vilar på tre etiska grundprinciper:
– Omsorg om Jorden: Förståelse för att vi är en del av jorden och att vi måste värna om den.
– Omsorg om människor: Stödja och hjälpa varandra att leva och utveckla hälsosamma samhällen.
– Rättvis fördelning: Försäkra sig om att jordens begränsade resurser används på ett rättvist och vist sätt.

Det stora värdet med Permakultur är att det inte är en isolerad metod för odling, utan att det erbjuder en helhetssyn på hur människan kan fungera som en del av naturen, utan att förstöra den. Och att den ger konkreta (teoretiska och praktiska) verktyg hur vi kan organisera allt vi behöver som mat, boende, energi och vattenförsörjning på ett hållbart sätt. Genom att förstå och dra nytta av hur naturen samverkar tjänar vi både tid och pengar, samtidigt som vi återuppbygger naturens resurser och sluter kretslopp. Även sociala värderingar ingår i Permakulturdesign, som t.ex. rätten till meningsfullt arbete, utbildning och lokal ekonomi.


Läsvärt
: Omställningens 7 principer, 12 steg mot Omställning

Ps. Hoppas vi ses på Martinskolans julbasar den 29:e november 11.00-16.00!
/Jenny och Maja

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s