Omställningsträffar

Odla gemenskap och kunskaper i Hökis 2015

Pyramid_old

KALENDARIUM SNART PÅ BLOGGEN. Som vi nämnt tidigare fick vi i nov-dec 2014 i uppdrag av projektet Hållbara Hökarängen att ta fram ett förslag på kalendarium över Omställningsaktiviteter här i Hökarängen under 2015. Nu håller vi tummarna att de odlingskurser som vi föreslagit vid gemensamhetsodlingen i Fagerlidsparken och vid en till gemensamhetsodling som vi planerar anlägga under våren blir av, tillsammans med en rad andra aktiviteter. Nu i januari får vi nämligen besked om dessa delvis kommer bekostas av Hållbara Hökarängen, som gärna vill hjälpa oss fram till deras projektslut i juni. (vi söker även stöd och samarbeten från andra håll).

VI BERÄTTAR GÄRNA VAD VI HAR PÅ GÅNG OCH INBJUDER DÄRFÖR TILL EN FIKA PÅ CAFÉ EXPRESS COLOMBIA på gågatan i Hökarängen SÖNDAG DEN 25:E JANUARI KL 12.00. (OBS! Ny tid.) Troligtvis har vi då fått besked vad som blir av till våren. Viktigt för oss att poängtera är att vi inte kommer vara “en fortsättning” på Stockholmshems projekt Hållbara Hökarängen som alltså avslutas till sommaren. Vår ambition med vårt kalendarium/vårt projekt (som kommer gå under namnet HOPP – Hökarängen Omställning & Permakulturprojekt) är att tillsammans öka våra kunskaper kring olika odlingsmetoder, vad hållbar ekonomi innebär och vilka enorma konsekvenser Oljetoppen kommer ha för samhället. Så att vi får bättre grepp om hur vi faktiskt kan påverka samhällsutvecklingen. Och hur vi kan skapa ett resilient lokalsamhälle här i Hökarängen – rustat att klara dessa genomgripande förändringar.

Vårt syfte med återkommande omställningsträffar är att vi vill forma en formell OMSTÄLLNINGSGRUPP så att de personer som vill engagera sig sedan kan samlas och fördela arbete i mindre ARBETSGRUPPER med olika inriktning – grupper som styrs individuellt – men att vi (HOPP) hjälper till med kommunikation & marknadsföring, söka pengar, förmedla kontakter mm. (Vi håller t. ex. på att undersöka samarbeten med olika studieförbund just nu). För att tydliggöra vad OMSTÄLLNING INNEBÄR planerar vi både en inspirerande introduktionsföreläsning under våren och en 2-dagarskurs längre fram.

VARFÖR ÄR DET SÅ VIKTIGT MED STADSODLING? Vårt svar är för att föra upp frågan om matsäkerhet på dagordningen, så att vi som bor i staden inser vårt beroende av landsbygden i matfrågan, lär oss återta den till stor del förlorade kunskapen att odla och lär oss nya mer effektiva metoder för odling. På köpet får vi gemenskap, delad glädje och giftfri mat. Slutligen är det en fråga om att spara fossil energi vid produktion och transport. Det kommer vi behöva, oavsett var vi bor, för att klara framtiden.

GEMENSAMHETSODLINGEN i Fagerlidsparken kommer att färdigställas i vår och vi behöver bli fler som vill odla tillsammans. Är du en av dem? Eller vet du någon som är intresserad? Mycket kommer hända kring odlingarna i vår!

VI DRÖMMER STORT. Vi undersöker möjligheten (till samarbeten för) att uppföra ett växthus med Aquaponics i Hökarängen, även om det kanske inte kommer gå att genomföra förrän senare. Anledningen till att detta är så angeläget är att vi, med vår korta odlingssäsong, är helt beroende av att lära oss effektiva metoder för att odla inomhus. Ett stort problem i vårt klimat är stora kostnader för att värma växthus under vinterhalvåret. Med Aquaponics, som är en tillämpad permakulturdesign, kan denna växthusodling bli många gånger mer effektiv och produktiv och dessutom självförsörjande på energi. Ett växthus vore också en perfekt året runt mötesplats för olika aktiviteter som omställningsträffar, kurser och skördefester…

Vårt förslag på kalendarium under 2015 innehåller mer än odling. Som till exempel cykel och klädbytardagar, skördeknytis, screentryck med våra slagkraftiga budskap, Omställningskurs, inspiration för uppstart till ett inköpskooperativ av närproducerad mat, en Urban Synvända fullspäckad med föredrag, författarbesök, workshops och fest! Så fort vi får besked om vad det finns finansiering till lägger vi upp kalendariet här på bloggen.

Kom ihåg att bli följare så får du uppdateringarna på bloggen hem i mejlen.

Hoppas vi ses den 25:e! /Maria, Maja, Jenny.

Annonser

En tanke på “Odla gemenskap och kunskaper i Hökis 2015

  1. Vi på Framtidsjorden deltar gärna i en permakulturkurs/kampanj/seminarium. Hör av er per mejl.
    Tack fr att ni finns

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s