Om oss

Av världens 98 oljeproducerande länder har 65 redan nått sin produktionstopp. Det innebär att vi har passerat Oljetoppen, Peak Oil. De lättillgängliga fossila bränslena som nu återstår sinar i rasande takt. Egentligen hade vi behövt ställa om samhället för redan 30 år sedan för att effektivt kunna konfrontera de enorma problem vi här med ställs inför. Att ställa om idag innebär att förbereda sin familj och sitt närområde på livet ”efter-billig-olja”. Ett viktigt steg är att bättre förstå hur Oljetoppen kommer påverka vår matförsörjning, våra transporter, jobben, välfärden och vårt sätt att leva idag.”

fossil-fuels-article

Centralt för Omställningsrörelsen är uppfattningen om att ett liv utan olja i själva verket skulle kunna vara betydligt roligare och mer givande än dagens alienerande konsumentkultur, baserat på girighet, krig och myten om evig tillväxt. Genom att försöka skifta vårt kollektiva mind-set vill Omställningsrörelsen välkomna den era av ”efter-billig-olja” som står för dörren, som en möjlighet snarare än ett hot.

”Transition is a social experiment on a massive scale. We don’t know if it will work. What we are convineced of is that if we wait for goverments, it will be too little too late. If we act as individuals it will be too little. But if we act as communities, it might just be enough, just in time.” Citat ur dokumentärfilmen In Transition 2.0 som visas på Lokalrätten under Hållbarhetsfestivalen, lö 27:e september kl 18.30.

Omställningsrörelsen -Transition Towns – grundades runt 2006/2007 av den brittiska permakulturpedagogen Rob Hopkins. Idag förenar den många människor världen över, som på olika sätt arbetar för mer självförsörjande och mindre sårbara lokalsamhällen. Omställning Sverige är den svenska delen och har i sin tur många undergrupper runt om i landet.

Vi som just har startat Omställning Hökarängen heter Maja Lindström och Jenny Cederholm och är föräldrar i Martinskolan. Hör gärna av dig om du på ett eller annat sätt vill engagera dig med oss!
omstallning.hokarangen@gmail.com

Vill du gå med ”officiellt” i Omställning Hökarängen? Registrera dig på Omställning Sverige så får du samtidigt deras uppdateringar om vad som är på gång runt om i Sverige.

Under Hållbarhetsfestivalen i Hökarängen i september 2014 har vi arangerat ett antal gratis programpunkter  som går under namnet Omställningsdagar. Vår förhoppning är att även framöver kunna arrangera en ”Synvända” i Hökarängen. En Synvända består av en eller fler intensivdagar av föredrag och workshops, där man får anledning att granska ett ämne. Begreppet har vi fått lov att låna från Synvändan i Stjärnsund. Synvändan i Hökarängen kommer ta fasta på Oljetopp, hur en värld utan tillväxt kan se ut, Odling, Inre Omställning och varför det är så viktigt ur hållbarhetssynpunkt med en Monetär Omställning.

Intervju med oss.

Få utskick om nya aktiviteter från Omställning Hökarängen genom att trycka Följa-knappen längst ner i högra hörnet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s